Wel of geen winterbanden dit jaar?

Elk jaar vragen veel mensen zich af ‘hebben we die winterbanden dit jaar wel echt nodig?’. Wanneer je van plan bent deze winter naar het buitenland te gaan zal het antwoord op deze vraag zeker ja zijn. Maar wanneer je niet van plan bent om naar het buitenland te gaan deze winter, is het dan echt nodig om winterbanden onder je auto te plaatsen?

In elk land zijn er verschillende regels met betrekking tot het gebruik van winterbanden. In Nederland is het gebruik van winterbanden niet verplicht. Dit komt omdat de winteromstandigheden in Nederland niet altijd zo streng zijn en vanwege de onregelmatige sneeuwval en ijs op de wegen. Wel is het verstandig om ook in Nederland gebruik te maken van winterbanden, het weer wordt steeds onvoorspelbaarder en de winter kan plotseling heel streng worden. De gouden regel met betrekking tot de winterbanden is als volgt: wanneer de temperatuur onder de 7 graden Celsius daalt, is het tijd om te veranderen naar winterbanden!

Het verschil tussen zomer en winterbanden

Banden zijn een zeer belangrijk onderdeel van je auto. Het enige contact met de weg verloopt namelijk via de banden. Vanaf 7 graden Celsius en alles daaronder bieden winterbanden meer grip op de weg dan zomerbanden, de zomerbanden zijn dan een stuk minder prestatiegericht. Winterbanden bieden niet alleen meer grip op sneeuw, maar ook op een nat wegdek omdat ze water af voeren vanwege de profieldiepte. Naast dat de winterbanden bij een temperatuur onder de 7 graden Celsius meer grip bieden dan zomerbanden zit er ook een groot verschil in de remweg op sneeuw. Winterbanden zijn gemaakt van een andere rubbersamenstelling dan de zomerbanden. Ook hebben winterbanden een ander profiel dan zomerbanden wat zorgt voor meer grip tijdens gladheid en sneeuw.

In de afbeelding hieronder zie je het verschil per soort autoband bij een besneeuwde weg bij -5 graden Celsius.

Winterbanden

Ben je van plan om in het buitenland te gaan rijden deze winter? Controleer dan goed de regels van de landen waar je in gaat rijden. In veel landen is het namelijk strafbaar om met de onjuiste banden de weg op te gaan in de winter. Gedurende de wintermaanden is het in vele Europese landen, zoals Oostenrijk en Duitsland,  verplicht om met winterbanden te rijden.

All Season banden

All season banden zijn een goede compromis tussen winterbanden en zomerbanden. De All Season banden hebben een duidelijk voordeel in de winter tegen over zomerbanden, maar hebben ook weer tekortkomingen tegenover winterbanden in de winter. Winterbanden zullen het bijvoorbeeld altijd beter doen op een hellende weg met sneeuw. Wel zijn deze type banden geschikt voor de winter in een land als Nederland, maar niet als type band om mee op wintersport te gaan. Door in de zomer en in de winter je rijstijl aan de passen kun je de tekortkomingen compenseren. Je moet met All Season banden bijvoorbeeld meer afstand houden van je voorganger en je snelheid aanpassen.

Ben je van plan om met All Season banden op wintersport te gaan? Controleer dan goed de symbolen die op de band staan en let dan vooral op het symbool M+S (modder en sneeuw). In Duitsland is de regelgeving met betrekking tot de banden aangescherpt. Banden met daar het symbool M+S erop worden alleen nog geaccepteerd als de banden voor 31 december 2017 zijn geproduceerd. Is de band later geproduceerd? Dan worden alleen de banden goedgekeurd die beschikken over het Alpine symbool.

All season banden geschikt

Winterbanden, ja of nee?

Wanneer je deze winter van plan bent om naar het buitenland te gaan is het zeker verstandig om winterbanden te plaatsen onder je auto. Controleer goed in welke landen het gebruik van winterbanden in de winter verplicht is voordat je naar het buitenland gaat.

Blijf je deze winter alleen in Nederland rijden? Dan is het aan je zelf om te bepalen of je gebruik wilt gaan maken van winterbanden of niet. De helft van de auto’s in Nederland wordt gebruikt voor het doen van de boodschappen, om de kinderen weg te brengen en andere korte ritjes en hiervoor zouden winterbanden een grote kostenpost zijn. Ondanks dat het niet verplicht is wordt er wel geadviseerd om winterbanden aan te schaffen. Vooral voor de mensen die veel rijden wordt er geadviseerd om niet te twijfelen en winterbanden te nemen! Je weet nooit welke winterse omstandigheden we dit jaar tegen zullen komen.

Comments are closed.