Wanneer is het tijd voor winterbanden?

De winter komt eraan… Echter is het elk jaar weer een verrassing wat voor een soort winter het in Nederland wordt. Je kunt je daardoor afvragen of winterbanden wel écht nodig zijn. Zeker als je niet van plan bent om deze winter naar het buitenland te gaan. Wanneer is het in Nederland tijd voor winterbanden? Wij leggen het uit. 

In Nederland is het gebruik van winterbanden niet verplicht. De winteromstandigheden zijn in Nederland namelijk niet altijd zo streng. Er is vaak sprake van onregelmatige sneeuwval en ijs op de wegen. Wegens de onvoorspelbaarheid is het wel verstandig om ook in Nederland gebruik te maken van winterbanden. Het weer kan zomaar ineens omslaan.

De gouden regel die wij hanteren als het gaat om winterbanden: wanneer de temperatuur onder de 7 graden Celsius daalt, is het tijd om de zomerbanden te vervangen voor winterbanden.

Wat is het verschil tussen zomer en winterbanden?

Vanaf 7 graden Celsius en lager bieden winterbanden meer grip op de weg dan zomerbanden. Dit geldt niet alleen voor sneeuw, maar als het wegdek nat is omdat ze water beter afvoeren vanwege de profieldiepte. Het volgende verschil is de remweg op sneeuw. Winterbanden zijn gemaakt van een andere rubbersamenstelling dan de zomerbanden. Daarnaast hebben zij een ander profiel, wat voor meer grip zorgt tijdens gladheid en sneeuw.

In de afbeelding hieronder zie je het verschil per soort autoband bij een besneeuwde weg bij -5 graden Celsius.

Winterbanden

Als je in de winter naar het buitenland gaat, is het verstandig om de regels van de bestemming te controleren. In veel landen is het namelijk strafbaar om zonder winterbanden de weg op te gaan tijdens de winter. Onder andere in Oostenrijk en Duitsland, is het verplicht om met winterbanden te rijden.

Vierseizoenenbanden

Met vierseizoenenbanden zou je denken dat alle vragen in een keer beantwoord zijn. All Season banden bieden duidelijk voordeel in de winter tegenover zomerbanden, maar hebben ook weer tekortkomingen tegenover winterbanden in de winter. Winterbanden zullen bijvoorbeeld altijd beter presteren op een hellende weg met sneeuw. Dit maakt All Season banden minder geschikt voor de wintersport. Vierseizoenenbanden zijn echter wel geschikt in Nederland.

Door in de zomer en in de winter je rijstijl aan de passen kun je de tekortkomingen van de all season banden compenseren. Houd onder andere meer afstand en pas je snelheid aan.

Ga je op wintersport met All Season banden? Controleer dan goed de symbolen die op de band staan en let vooral op het symbool M+S (modder en sneeuw). In Duitsland is de regelgeving met betrekking tot de banden aangescherpt. Banden met het symbool M+S erop worden alleen geaccepteerd als de banden voor 31 december 2017 zijn geproduceerd. Zijn de banden later geproduceerd? Dan worden alleen banden met het Alpine symbool goedgekeurd.

All season banden geschikt

Wanneer is het tijd voor winterbanden?

Als je van plan bent om op wintersport te gaan, is het zeker verstandig om winterbanden te plaatsen onder je auto. Controleer goed welke regels er gelden in jouw bestemmingsland.

Blijf je deze winter gewoon in Nederland? Dan is het aan jou om te kiezen of je gebruik wilt maken van winterbanden of niet. De helft van de auto’s in Nederland wordt gebruikt voor het doen van de boodschappen, om de kinderen weg te brengen en andere korte ritjes. Winterbanden kunnen dan een grote kostenpost zijn. Toch wordt er wel geadviseerd om winterbanden aan te schaffen. Vooral voor mensen die veel rijden. Je weet nooit welke winterse omstandigheden we dit jaar zullen krijgen.

Comments are closed.