Waarom jouw auto toch nog een wasbeurt kan gebruiken deze winter

Over een paar weken begint de lente en misschien denk je nu: “ik wacht wel even op het mooie weer tot ik de auto weer een wasbeurt geef of door de wasstraat rij”. Toch adviseren wij om de zon niet af te wachten en die wasbeurt alsnog aan je auto te geven. Met al die storm van de afgelopen tijd, kunnen regen, zand en ander vuil jouw auto aantasten. Maar dit is niet de enige reden waarom jouw auto regelmatig wassen verstandig is.

Veiliger autorijden

Vrijwel de belangrijkste reden om jouw auto tijdens de winter te wassen is vanwege de veiligheid. Vuil kan er namelijk ook voor zorgen dat je minder veilig de weg op gaat. Opgehoopt vuil kan onder andere de lichtopbrengst van jouw autolampen verminderen. Tevens kan de werking van andere veiligheidssystemen beïnvloed worden door vuil. Steeds meer auto’s beschikken over diverse veiligheidstechnologieën zoals cruise controle, verkeersbordherkenning en een noodremsysteem. De camera’s voor deze technologieën en systemen zitten vaak achter de voorruit. De veiligheidstechnologieën werken het beste wanneer de ruiten schoon zijn.

Autobeschadigingen

We hebben er dit jaar gelukkig niet heel veel last van, maar bij strooizout op de weg is het verstandig om de auto regelmatig door de wasstraat te rijden. Het zout kan namelijk de laklaag van de auto aantasten. Vooral op de plekken waar de lak al beschadigd is. Maar ook als de carrosserie zwak is kan pekel schade aanrichten. Pekel versnelt het proces van roesten op beschadigde plekken.

Hetzelfde geldt voor lichtmetalen velgen en andere lichtmetalen onderdelen. Zand, pekel en ander vuil kunnen (door kleine beschadigingen aan de lichtmetalen onderdelen) tussen de beschermende laag en het basismateriaal terechtkomen waardoor dit verder beschadigt. Tevens is pekel slecht voor kunststoffen bumpers en het rubber van portieren.

Vergeet niet tijdens het autowassen niet om de onderkant van de auto mee te nemen. Ter bescherming van je lak zou je in de wasstraat voor een wax behandeling kunnen kiezen. Door het extra laagje lak hecht de pekel zich minder snel vast aan het lak, waardoor er ook minder snel schade ontstaat.

De auto wassen als het vriest?

Met de hand de autowassen als het vriest, wil je vast niet aan denken. Mocht je toch een ingeving hebben, let er dan op dat het water overal goed droogt. Als het vriest kan het anders op vervelende plekken bevriezen, zoals de sloten.

Wanneer je de auto wast in een carwash wordt de auto na het wassen gelijk gedroogd. Dit kan bovenstaand probleem voorkomen.

Toch met de hand de autowassen? Je kunt voor het wassen extra maatregelen nemen om bevroren onderdelen tegen te gaan. Spuit bijvoorbeeld je sloten in met antivriesspray, plaatst je ruitenwissers omhoog zodat deze niet vastvriezen en warm je auto eerst op door bijvoorbeeld een kort rondje te rijden of je verwarming een paar minuten aan te zetten.

Bekijk hier onze wasprogramma’s >>.

Comments are closed.