Waarom je jouw auto in de winter regelmatig moet wassen

Een vraag die wij in de winter regelmatig gesteld krijgen is: moet je in de winter wel of niet je auto wassen? Het antwoord op deze vraag is ja. Regen, zand, pekel en ander vuil kunnen je auto aantasten. In dit blog leggen wij uit waarom het verstandig is om je auto regelmatig te wassen in de winter.

Veiligheid tijdens het rijden

De allereerste reden om je auto in de winter te wassen is vanwege de veiligheid. Opgehoopt vuil en pekel kunnen zorgen voor een afname van de lichtopbrengst van de autolampen of voor onleesbare kentekenplaten. Ook kunnen diverse veiligheidssystemen minder goed gaan werken door vuil op de ruiten. Steeds meer auto’s zijn uitgerust met diverse veiligheidstechnologieën zoals cruise controle, verkeersbordherkenning en een noodremsysteem. Deze technologieën en systemen hebben vaak de camera’s achter de voorruit zitten. De veiligheidstechnologieën werken het meest optimaal wanneer de ruiten schoon zijn.

Beschadiging aan de auto

Het is zeer raadzaam om bij strooizout op de weg regelmatig je auto te wassen. De zout kan namelijk de laklaag van je auto aanvreten. Vooral op de plekken waar de lak al beschadigd is of de carrosserie zwak is kan pekel schade aanrichten aan je auto. Pekel zorgt ervoor dat het proces van roesten aanzienlijk versneld wordt op de beschadigde plekken.

De lichtmetalen velgen en andere lichtmetalen onderdelen lopen in de winter dezelfde risico’s als de autolak. Zand, pekel en ander vuil kunnen door kleine beschadigingen aan de lichtmetalen onderdelen tussen de beschermend laag en het basismateriaal terechtkomen waardoor de beschadigingen groter worden. Naast dat pekel slecht is voor de carrosserie, je lak en de lichtmetalen onderdelen is het ook slecht voor de kunststoffen bumper en de portier rubbers.

Pekel kan dus aanzienlijke schade aan je auto veroorzaken. Het is daarom van belang om dit regelmatig van de auto te verwijderen. Vergeet niet om bij het wassen ook de onderkant van de auto mee te nemen. Ter bescherming van je lak zou je in de wasstraat voor een wax behandeling kunnen kiezen. Door het extra laagje lak hecht de pekel minder snel vast aan het lak, waardoor er ook minder snel schade aan de lak zal ontstaan.

Je auto wassen als het vriest

Tijdens het wassen van de auto kan het water overal tussen komen. Wanneer het vriest heb je de kans dat dit water gaat bevriezen en dat je bijvoorbeeld bevroren sloten hebt. Wanneer je de auto wast in een carwash wordt de auto na het wassen gelijk gedroogd.

Was je de auto met de hand? Zorgt ervoor dat je de auto na het wassen zo goed mogelijk droogt om de kans op bevroren onderdelen te verminderen. Ook kan je voor het wassen extra maatregelen nemen om bevroren onderdelen tegen te gaan. Spuit bijvoorbeeld je sloten in met antivriesspray, plaatst je ruitenwissers omhoog zodat deze niet vastvriezen en warm je auto eerst op door bijvoorbeeld een kort rondje te rijden of je verwarming een paar minuten aan te zetten. In een vorig blog gaven wij tips over hoe jij het best je auto kunt wassen in de winter, klik hier >>.

Bekijk hier onze wasprogramma’s >>.

 

Comments are closed.