3 tips om je autobanden te onderhouden

Als je veel kilometers maakt met je auto, kunnen de banden op den duur gaan slijten. Er kunnen scheurtjes in het rubber ontstaan, het profiel wordt gladder en het weer kan de kleur van je banden aantasten. Een oplossing is om je autobanden te vervangen, maar dit is niet altijd perse nodig. Misschien hebben ze enkel een onderhoudsbeurt nodig…

Wij hebben enkele tips voor je opgesomd:

1. Bescherm je banden tegen uitdroging, UV-straling, vuil & slijtage

Dit moet je eigenlijk al doen vanaf het moment dat je een nieuwe auto of bandenset koopt. Als je ze vanaf het begin al goed onderhoudt, gaan ze langer mee. Slecht onderhouden banden vertonen vaker kleine barstjes in het rubber en een doffe ‘roestige’ kleur. Dit zorgt voor vroegtijdige slijtage wat eigenlijk niet nodig is. Behandel je banden daarom regelmatig met een goede bandenspray of bandengel. Deze producten voeden het rubber, geven de banden hun zwarte gloed weer terug en beschermen het rubber tegen de zon en andere weersomstandigheden. Bandengel of spray zijn op meerdere plekken verkrijgbaar. Met name online.

2. Controleer je banden regelmatig op slijtage

Zeker als je veel kilometers maakt, kunnen je banden op den duur slijten. Hierdoor heb je minder grip op de weg, wat gevaarlijk kan zijn.

Hierbij een kleine reminder waar het profiel op je band wettelijk aan moet voldoen: een diepte meer dan 1,6mm is goed.

Bij alles onder de 1,6mm komt je auto ook niet meer door een APK keuring. Over het algemeen raden garages je aan om je banden elke 6 jaar te vervangen, ongeacht de profieldiepte.

Hoe controleer je het profiel?

Een garage of een autowinkel heeft vaak een schuifmaat die je kunt kopen om de profieldiepte op te meten. Houd hierbij rekening dat de binnenkant vaak eerder slijt dan de buitenkant van de band omdat deze meer op de weg ligt. Je kunt daarom de profieldiepte het beste op meerdere plekken meten, zo weet je zeker of er overal genoeg profiel zit.

3. Controleer regelmatig de bandenspanning

Een zachte band kan sneller tot een klapband leiden. Daarom is het belangrijk dat je de bandspanning regelmatig controleert. Je kunt hiervoor het beste een bandenspanningsmeter kopen. Of je rijdt langs een tankstation waar je de banden kunt meten en oppompen. Twee vliegen in één klap.

Extra tips: meet de banden als ze nog koud zijn (max. 5km gereden) en controleer ook gelijk of je reservewiel nog genoeg spanning heeft.

Welke bandenspanning jouw autobanden moeten hebben, vind je meestal in het instructieboekje van je auto of aan de binnenkant van je tankklep.

 

Comments are closed.