Maak jouw auto winterklaar in 7 stappen

De temperatuur daalt en langzamerhand wordt het tijd om de auto winterklaar te maken. Wij hebben dit jaar weer alle tips en stappen verzameld om jouw auto voor te bereiden op de winter. Dit is van belang omdat jouw auto het door de winterse weersomstandigheden zwaarder te verduren kan krijgen. Met name door de lage temperaturen, gladheid en pekel. Om auto-problemen te voorkomen, is het goed om jouw auto winterklaar te maken.

Stap 1:

Zorg ervoor dat de rubbers van de deur goed schoon zijn en smeer deze vervolgens in. Je hebt hiervoor een speciale stick en/of smeersel. Mocht je dit niet in huis hebben dan kan talkpoeder ook helpen.

Stap 2:

Een speciale deken voor je voorruit kan voorkomen dat je veel moet krabben in de ochtend. Een andere oplossing is een ruitontdooier.

Stap 3:

Maak een setje met auto winterspullen. Het is belangrijk dat je deze set buiten de auto bewaart. De set bevat o.a. een ruitontdooier en slotontdooier. Mochten je sloten vastgevroren zijn, dan heb je niks aan de set als deze in de auto ligt. Verder is het goed om in deze set ijskrabbers en handschoenen te doen.

Stap 4:

Een voor de hand liggende tip: vervang je zomerbanden voor winterbanden. Hierdoor heb je meer grip tijdens het winterse weer.

Stap 5:

De wegenwacht geeft aan dat de accu in de winter voor de meeste problemen zorgt. De zelfontlading gaat namelijk sneller bij koude temperaturen. Het is daarom belangrijk dat je niet alleen maar korte stukjes rijdt. De dynamo heeft dan niet voldoende gelegenheid om de accu bij te laden.

Stap 6:

Ook de handrem kan vastvriezen. Daarom raden wij aan om in de winter de handrem wanneer het niet nodig is, niet te gebruiken. Laat de auto in P of in de eerste versnelling staan. Auto’s met een elektronische handrem zouden bij vorst geen problemen mogen opleveren.

Stap 7:

Door weersomstandigheden en de korte dagen is goed zicht extra belangrijk. Zorg er daarom voor dat je schone ruiten hebt. Deze beslaan minder snel. Om condens snel weg te krijgen, kun je het beste de airco gebruiken.

Is jouw auto toch bevroren?

Dat los je zo op:

Bevroren sloten zijn op te lossen met een slotontdooier, een zakje warm water of een föhn om de sloten te verwarmen.

Dichtgevroren deuren kun je oplossen door de deuren goed aan te drukken bij de raamsponningen. Het ijs zal dan breken. Lukt dit niet, dan kun je een zakje warm water of een föhn gebruiken. Let er wel op dat je dit niet op de ramen gebruikt!

– Een bevroren handrem kun je oplossen door de handrem extra hard aan te trekken zodat het ijs in de kabel breekt. Werkt dit niet, dan kun je de motor 15 minuten laten draaien en zal de handremkabel zelf ontdooien.

Bevroren ruiten kun je ontdooien met een flacon ruitontdooier of een plastic ijskrabber. Een emmer warm water mag je nooit gebruiken, omdat de ruiten dan kunnen barsten. De ruitontdooier kan ook van pas komen bij vastgevroren ruitenwissers.

Bevroren ruitensproeiers kun je ontdooien met een zakje warm water op de sproeierkopjes. Is het reservoir zelf bevroren? Dan kun je deze aanvullen met wat warm water zodat het ijs smelt. Het verstandigste is om het reservoir in de winter te vullen met een antivries variant.

ANWB verkeerstip:

Houdt bij winterse omstandigheden de verkeersinformatie in de gaten voordat je op pad gaat. Hierdoor weet je wat je kunt verwachten onderweg.

Comments are closed.