Last van beslagen autoruiten? Zorg dat je ruiten schoon zijn!

Iedereen heeft er last van: beslagen autoruiten. 

Je stapt snel in je auto en wil direct wegrijden, maar dan beslaan ineens je ruiten. Dat is pech, zicht weg. Hoe los je dit zo snel mogelijk op?

Laten we beginnen bij de oorzaak van het beslaan van de autoruiten:

Er is te veel vocht in je auto. Dit kan komen door; natte schoenen, ademdampen van mensen, vochtige lucht van buiten of regenwater dat binnenkomt en zich verzamelt in de automatten.

Wanneer je dan je auto start en de verwarming aandoet, komt deze lucht in aanraking met een koud oppervlak, zoals je voorruit. Dit condenseert het water op de ruit waardoor de ruit beslaat – en je dus niets kunt zien en niet kunt rijden.

Hoe kom je er vanaf?
Ook al is het winter en koud; zet je airco aan (of autoventilator). Die zorgt er namelijk voor dat de lucht droger wordt. Je kunt de blazers op de voorruit richten, op de hoogste stand met warme lucht. Dan zul je zien dat je al snel weer door je ramen kunt kijken. Vervolgens kun je de blazers lager zetten, maar zet ze niet uit. Anders heb je in no time weer last van een beslagen ruit.

Voorkomen is beter dan genezen; hoe voorkom je beslagen autoruiten?

Zorg ervoor dat je schone autoruiten hebt! Deze beslaan namelijk minder snel. Je auto regelmatig door de wasstraat halen is dus geen overbodige luxe! Extra tip; zorg ervoor dat je ruitenvloeistof is bijgevuld om je ruit ook zelf schoon te houden.

Overige tips:

  • Controleer of de rubbers van ramen en deuren nog goed sluiten
  • Gebruik de airco ook in de herfst/winter regelmatig
  • Stap je op een regenachtige dag nat in de auto, zorg er dan voor dat je de auto laat luchten op een zonnig moment zodat deze kan drogen.
  • Zet een vochtvreter in de auto

Comments are closed.