Kun je nog gewetenloos jouw auto wassen?

Zien hoe jouw auto in de wasstraat gewassen wordt, is top. Binnen enkele minuten heb je weer een glanzende auto zonder er iets voor te doen. Of laat je liever de kinderen een paar zakcentjes verdienen door hén de auto te laten wassen gewoon voor het huis op straat?

Als je er even bij stilstaat, wat is nou eigenlijk de meest duurzame keuze?

De wasstraat of zelf met een spons de auto wassen?

Gemiddeld wassen we ongeveer 20 keer per jaar onze auto(‘s). Omgerekend zijn dit zo’n honderdmiljoen wasbeurten in Nederland.

Ouderwets met een emmertje sop en de tuinslang in de weer, zorgt ervoor dat de zeepresten in de put en het riool terechtkomen. Op zich geen probleem, want door de waterzuivering, levert dit weer schoon drinkwater op. Echter kost het autowassen en met name het naspoelen, veel (schoon drink-) water uit de kraan. Wat zonde is. Tenzij je een regenton hebt, en genoeg water hebt gespaard.

Een oplossing: online kun je tegenwoordig allerlei producten kopen om je auto zonder water te wassen. Je verspreidt en verwijdert het reinigingsmiddel met een spons. Extra voordeel, deze schoonmaakmiddelen zijn biologisch afbreekbaar.

Echter zijn nieuwe woonwijken soms aangesloten op een dubbel rioolsysteem. Het water uit de put komt dan terecht in de sloot. Voor regenwater geen probleem, maar de zeepresten van je auto komen dan ook tussen de eenden terecht. Wat niet milieu- en diervriendelijk is. Daarom is het in deze wijken vaak verboden om je auto op straat te wassen.

Om terug te komen op de vraag welke methode duurzamer is..

Komen we uit op het antwoord dat een autowasstraat over het algemeen milieuvriendelijker is dan je auto op straat wassen.

Een autowasstraat gebruikt ook veel water, maar moet aan allerlei milieueisen voldoen. Dit houdt in dat het water ter plekke gezuiverd en hergebruikt wordt. Tevens worden de afvalstoffen gescheiden afgevoerd. Bij de meeste autowasstraten kun je echter ook je auto zelf wassen, zonder het milieu te belasten!

Hier vind je onze wasprogramma’s. 

Comments are closed.