Je auto klaar voor de winter? Wel na deze tips!

Met de dalende temperaturen en de winter die steeds dichterbij komt is het tijd om je auto winter klaar te maken! De omstandigheden voor je auto zijn tijdens de winter een stuk zwaarder. Dit komt vooral door de lage temperaturen, de pekel en de gladheid op de weg. Bereid je met de volgende tips voor op de winter en rijd zonder problemen weg!

Tip#1. Een extra laagje wax

In de winter wordt er veel gestrooid. Deze pekel is niet goed voor je auto. Niet alleen kan het pekel je deurrubbers, bumper en velgen aantasten, ook kan de pekel de carrosserie van de auto aantasten. Een manier om je auto, en vooral het lak van je auto, beter te beschermen tegen de pekel is om een extra laagje wax op de auto te doen voor de winter begint. De wax zorgt ervoor dat de auto beter beschermt is tegen de pekel. Wanneer de winter is aangebroken kan een ritje door de wasstraat zeker geen kwaad om al het pekel van de auto te verwijderen.

Tip#2. Schaf speciale hulpmiddelen aan

Omdat je niet op alles voorbereid kan zijn maar wel met veel dingen extra geholpen kan worden is het verstandig om de volgende hulpmiddelen voor de winter aan te schaffen:

– Een speciale antivries deken voor de voorruit van je auto. Een antivries deken kan voorkomen dat je veel moet krabben in de ochtend. Gebruik niet zomaar een andere deken of andere attributen om de voorruit van je auto ijsvrij te houden, dit kan vaak vastvriezen en dan ben je verder van huis.

– Warme dekens en water voor in de auto. Wanneer je een keer vast komt te zitten met de auto of stil komt te staan met pech is het heel fijn om warme dekens in de auto te hebben liggen die jou tijdens het wachten warm kunnen houden. Ook is een flesje water hier geen overbodige luxe.

– Slotontdooiers! Een slot van een auto kan bevriezen doordat er condensatie in een slot plaatsvindt, een slotontdooier helpt je om je bevroren slot snel te laten ontdooien. Bewaar de slotontdooier altijd buiten de auto! Anders heb je er vrij weinig aan wanneer de sloten bevroren zijn.

– Ijskrabbers en ruitontdooier voor de bevroren ruiten. Zorg er altijd voor dat al je ramen ijsvrij zijn. Dit zodat je goed zicht heb op de weg. Je ruiten ijsvrij maken kan met ijskrabbers of met speciale ruitenontdooier vloeistof. Maak nooit je ramen ijsvrij met warm water! De ramen kunnen dan barsten.

– Extra fles ruitensproeier vloeistof. Pekel kan zorgen voor vieze ramen wat het zicht op de weg erg belemmert en waardoor de ruitenvloeistof snel op kan zijn. Een extra fles ruitenvloeistof is dan fijn om bij de hand te hebben. Let er wel op dat de ruitensproeier vloeistof een antivriesvariant bevat!

– Een zonnebril. De zon staat in de winter een stuk lager dan in de zomer. Hierdoor kan de zon, wanneer deze schijnt, je sneller verblinden waardoor je minder zicht op de weg hebt.

Tip#3. Maak de rubbers van de deuren vriesvast

Maak de rubbers van de deuren goed schoon en smeer deze in. Je kunt ze insmeren met een speciale rubberstick (of andere vaseline). Het insmeren van de deurrubbers met een speciale stick zorgt ervoor dat er tussen het rubber en de deur geen vocht komt. Zo kan de deur niet dichtvriezen. Zijn je deuren toch bevroren? Druk voorzichtig de deuren aan bij de raamsponningen van de auto zodat het ijs breekt. Wanneer dit niet werkt, leg dan een warme kruik tegen de deur of gebruik een föhn om de deurrubbers te ontdooien. Ga je de deurrubbers föhnen? Zorg ervoor dat de föhn niet de autoruiten raakt, deze kunnen barsten door het temperatuurverschil.

Tip#4. Rij met winterbanden

Ja daar zijn ze weer, de winterbanden. In ons vorige blog heb je kunnen lezen waarom het verstandig is om te rijden met winterbanden in de winter. Winterbanden geven de auto extra grip tijdens het rijden in de sneeuw of met vorst. De gouden regel met betrekking tot de winterbanden is: komt de temperatuur onder de 7 graden Celsius? Dan is het tijd voor de winterbanden!

Ga jij deze winter naar het buitenland? Dan is het helemaal verstandig om winterbanden aan te schaffen. In veel Europese landen is het verplicht om in de winterperiode met winterbanden te rijden.

Tip#5. Controleer je pechhulp voor de winter begint

De meeste pechgevallen vinden plaats in de winter. Niet alleen oude auto’s, maar ook nieuwe auto’s kunnen er zomaar mee stoppen. In de winter komen startproblemen met de accu het meeste voor. Wanneer je auto ermee stopt en je hem zelf niet aan de praat krijgt wil je natuurlijk zo snel mogelijk geholpen worden, controleer daarom voor de winter hoe je pechhulp geregeld is zodat je tijdens een pechgeval snel geholpen zal worden en niet voor verwachtingen komt te staan.

Tip#6. De handrem niet aantrekken bij vorst

Je handrem kan vastvriezen, daarom is het verstandig om deze met vorst niet te gebruiken. Door je auto in de ‘P’ of in de eerste versnelling te laten staan, staat de auto ook op de rem. Auto’s met een elektronische handrem werken niet met kabels maar op stroom, daarom zou vorst geen problemen mogen opleveren. Is je handrem wel bevroren? Dit kun je oplossen door de handrem extra hard aan te trekken zodat het ijs om de kabel breekt. Wanneer dit niet werkt kun je ook de motor een kwartier laten draaien, dan zal de kabel zelf ontdooien.

Comments are closed.