Het belang van goede ruitenwissers

Ruitenwissers zijn van cruciaal belang voor de verkeersveiligheid en toch rijden bijna alle automobilisten te lang door met hun ruitenwissers. Uit onderzoek in opdracht van de BOVAG blijkt dat 96% van de automobilisten in Nederland de ruitenwissers niet of te laat vervangt. Dit terwijl versleten ruitenwissers ind e top 5 staan van afkeurpunten bij de APK. In dit blog vertellen wij wat het belang is van goede ruitenwissers en waarom jij je ruitenwissers regelmatig moet vernieuwen.

Om veilig te kunnen autorijden is een goed zicht essentieel. 90% van de rijgbeslissingen die je neemt zijn afhankelijk van hoe goed je de weg ziet. De ruitenwissers spelen een belangrijke rol binnen de zichtbaarheid tijdens het rijden. De ruitenwissers moeten van een goede kwaliteit zijn, in goede conditie en goed gemonteerd zijn voordat ze goed hun werk kunnen doen. Het is belangrijk dat de druk op de bladen van de ruitenwissers precies goed en gelijkmatig is. Dit leidt namelijk tot minder slijtage en een betere afvloeiing van het water waardoor ook het zicht goed blijft.

Oude en harde ruitenwissers kunnen naast het zorgen voor een slecht zicht, ook de voorruit beschadigen. Hoe langer de ruitenwissers gebruik worden hoe harder het rubber wordt. Dit harde rubber kan kleine krassen op het ruit veroorzaken.

Vervangen van de ruitenwissers

Diverse fabrikanten adviseren om elke 12 tot 15 maanden de ruitenwissers te vervangen. Toch is er geen standaard aantal kilometers of maanden dat je een paar ruitenwissers kunt gebruiken. Je ruitenwissers slijten door gebruik of ze raken beschadigd. De ruitenwissers kunnen beschadigdraken wanneer ze bijvoorbeeld vastgevroren zitten op de voorruit en ze los getrokken worden. Een ander groot probleem van de ruitenwissers is de uitdroging van de rubbers. De uitdroging van de rubbers kan ervoor zorgen dat de ruitenwissers niet hun werk meer doen. De ramen worden niet meer goed schoon en gedroogd.

Diverse fabrikanten adviseren om elke 12 tot 15 maanden de ruitenwissers te vervangen. Toch is er geen standaard aantal kilometers of maanden dat je een paar ruitenwissers kunt gebruiken. Probeer zelf goed in de gaten te houden wanneer je ruitenwissers aan vervanging toe zijn. Wanneer de ruitenwissers sporen achterlaten van water, een waas achterlaten op het glas of met veel geluid over het voorruit bewegen, maar deze niet drogen of schoonmaken, dan zijn ze zeker aan vervanging toe.

Levensduur van de ruitenwissers verlengen

Er zijn een aantal dingen die je kan doen om zo lang mogelijk gebruik te maken van je ruitenwissers. Het eerste wat je kunt doen is om je ruitenwissers regelmatig schoon te maken. Vele mensen vergeten hun ruitenwissers schoon te maken tijdens de schoonmaakbeurt voor de auto. Het vuil dat in de ruitenwissers kan gaan zitten kan ervoor zorgen dat de ruitenwissers sneller gaan beschadigen.

Ook kun je de ruitenwissers bij te warme temperaturen en bij koude temperaturen opheffen van het glas. Wanneer je de ruitenwissers op het glas laat zitten kan dit in de zomer zorgen voor ‘verbranding’ waar de rubbers van de ruitenwissers van gaan uitdrogen. In de winter kunnen de rubbers vastvriezen aan het raam, wanneer je deze vastgevroren ruitenwissers optilt kan het rubber gaan scheuren waardoor de ruitenwissers niet meer optimaal werken.

Het is dus belangrijk om regelmatig je ruitenwissers te controleren en te vervangen wanneer dit nodig is om zo goed zicht te behouden!

Comments are closed.