Goed voorbereid met de auto op wintersport

Ieder jaar gaan er vele mensen op wintersport. Met zo een reis zit je gemiddeld 9 à 10 uur in de auto. Om de auto rit zo aangenaam mogelijk te maken en je goed voor te bereiden op de reis er naar toe delen wij een aantal tips!

Tip #1. Plaats winterbanden onder je auto

In een eerder blog schreven wij over winterbanden. Naast dat het rijden met winterbanden in veel landen verplicht is in de winterperiode, is het ook zeer verstandig om met winterbanden te rijden. Winterbanden zorgen voor extra grip op de weg tijdens het rijden met vorst of in de sneeuw.

Tip #2. Schaf sneeuwkettingen aan

De afgelopen weken is er in Oostenrijk een recordaantal sneeuw gevallen. Vele wegen zijn besneeuwd en niet meer begaanbaar met de auto. Het wordt dringend aangeraden om sneeuwkettingen mee te nemen in de auto. Op sommige wegen is het gebruik van sneeuwkettingen zelfs verplicht, dit wordt dan aangegeven met onderstaande bord. De plicht voor het monteren van sneeuwkettingen geld dan ook voor auto’s met winterbanden, tenzij dit onder het desbetreffende bord anders staat aangegeven.

Let wel op, de sneeuwkettingen mogen alleen gebruikt worden op wegen die bijna geheel zijn bedekt met vorst of sneeuw om te zorgen dat het wegdek niet beschadigd wordt.

Tip #3. Controleer de auto voor vertrek

In de winter is de kans op pech groter dan in de zomer. Om de kans op pech te verkleinen is het verstandig de auto goed te controleren voor je vertrekt.

  • De verlichting van je auto: Controleer voor vertrek de verlichting van je auto. Klik hier om te lezen hoe jij de verlichting van je auto in twee stappen controleert. Zorg er altijd voor dat je een set reservelampen in de auto hebt liggen.

  • De bandenspanning: De juiste bandenspanning voor de auto is van groot belang voor het veilig en comfortabel rijden in de auto.

  • Ruitenvloeistof, koelvloeistof en oliepeil: Controleer voor vertrek of er nog genoeg ruitenvloeistof, koelvloeistof en olie in de auto aanwezig is. Vul indien dit nodig is de vloeistoffen bij. Vul de ruitenvloeistof aan met een vloeistof die bestand is tegen lage temperaturen en neem altijd extra ruitenvloeistof mee op reis!

Tip #4. Voorkom bevriezingen

De lage temperaturen kunnen ervoor zorgen dat bepaalde onderdelen, zoals de handrem, kunnen bevriezen. Het bevriezen van de handrem kun je voorkomen door de auto in de eerste versnelling te laten staan bij het parkeren. Het bevriezen van de sloten kan tegengegaan worden door een slotontdooier. Een slot van een auto kan namelijk bevriezen wanneer er condensatie in het slot plaatsvindt. Ook kunnen de autodeuren bevriezen, dit kan voorkomen worden door de rubbers in te vetten.

Tip #5. Neem de juiste spullen mee

Van te voren weet je nooit hoe de reis gaat verlopen. Houdt daarom altijd rekening mee dat er dingen kunnen misgaan tijdens de reis. Om zo goed voorbereid te zijn op bijvoorbeeld lange file’s of pech is het handig om een aantal spullen in je auto te hebben liggen!

– Controleer voor vertrek of je gevarendriehoek nog in de auto ligt en of er je over genoeg gele hesjes beschikt. Het hebben van veiligheidshesjes in de auto wordt in steeds meer landen verplicht, zorg er daarom voor dat je voor iedereen een veiligheidshesje in de auto hebt liggen.

– Zorg voor een goede zaklamp!

– Neem dekentjes mee in de auto. Wanneer je vast komt te staan met de auto is het fijn dat er een aantal dekentjes in de auto liggen om je mee warm te houden tijdens het wachten.

– Zorg voor ijskrabbers of ruitenontdooier voor de bevroren ruiten.

 

 

Comments are closed.