Goed voorbereid de weg op? Controleer regelmatig de koelvloeistof

Koelvloeistof is nodig om de warmte van de motor af te voeren. Daarom raden wij aan om het peil maandelijks te controleren. Is de temperatuurmeter in het dashboard aan de hoge kant als jij autorijdt? Oftewel, neigt deze veel naar het rode gebied? Dan is het belangrijk dat je de koelvloeistof controleert wanneer de auto stilstaat en de motor is afgekoeld.

Koelvloeistof controleren kun je heel eenvoudig en snel zelf doen:

Stap 1:

Zorg ervoor dat er vooraf niet met de auto gereden is en de motor is afgekoeld. Als je het koelvloeistofniveau wil controleren met een warme motor, kun je lelijke brandwonden oplopen. Het vloeistof kan dan sneller naar buiten komen. Wij adviseren ook om de auto zoveel mogelijk waterpas te laten staan als je de koelvloeistof controleert.

Stap 2:

Ontgrendel de motorkap volgens de instructies van jouw auto.

Stap 3:

Open de windhaak en de motorkop om deze vervolgens op de standaard te zetten.

Stap 4:

Ga op zoek naar het koelvloeistofreservoir. Weet je niet waar deze zit? Bekijk dan vooraf het instructieboekje van de auto.

Stap 5

Controleer het peil aan de hand van de streepjes op het transparante koelstofreservoir. Zie je het streepje onder het minimum staan, dan kun je de koelvloeistof bijvullen middels de draaidop op het reservoir.

Geen koelvloeistof bij de hand?

In geval van nood kun je het koelvloeistofreservoir tijdelijk bijvullen met water. Daarna is het wel van belang dat je de auto zo snel mogelijk bij een garage brengt om de koelvloeistof te laten controleren en/of vervangen.

Bij een zware belasting van de motor bijv. door een aanhanger of een caravan achter de auto of bij een hoge buitentemperatuur, is het mogelijk dat de temperatuur van je motor (te) hoog oploopt. Als je dit zelf tijdig in de gaten hebt, kun je de temperatuur laten dalen door de verwarming op het heetst te zetten met de blower volledig aan. Geen pretje als het buiten al warm is, maar op deze manier zal de kachelmotor samen met de kachelradiateur de extra warmte uit het koelsysteem onttrekken. Zodra de temperatuurmeter zich in het rode gebied bevindt, is het belangrijk dat je de auto stopt.

Is de temperatuurmeter na bovenstaande tip uit het rode gebied? Dan kun je verder rijden naar een veilige plek en de auto helemaal laten afkoelen.

Wanneer de motor dan voldoende is afgekoeld, kun je de koelvloeistof controleren. Als deze in orde is, kun je de auto doorrijden naar een garage om het reservoir daar te laten controleren.

*Merk je dat je regelmatig grote hoeveelheden koelvloeistof moet bijvullen, dan heb je misschien te maken met een lekkage. Je kunt dit het beste bij een garage laten controleren.

Welke koelvloeistof heb je nodig?

Omdat er meerdere typen koelvloeistof zijn, is het verstandig om in het instructieboekje van de auto op te zoeken welk type je nodig hebt. Anders schaf je misschien wel de verkeerde vloeistof aan. Weet je het echt niet? Dan is het verstandig de koelvloeistof tijdelijk aan te vullen met water. Over het algemeen kun je de vuistregel aanhouden dat je altijd dezelfde kleur vloeistof bijvult als dat er in het vat zit.

 

Comments are closed.