De zes grootste bedreigingen voor je autolak en wat er aan te doen

1. UV straling

De zon geeft twee soorten straling af, UV-A en UV-B. UV-B heeft een kortere golflengte en wordt snel geabsorbeerd door plastic en rubber. UV-A heeft een langere golflengte en is sterk genoeg om diep in de verflagen door te dringen en daardoor de lak uit te laten drogen. Dit kan er voor zorgen dat de laklaag kan barsten. Een waxlaag kan voorkomen dat dit gebeurd.

 

2. Vuil

Het is niet alleen van belang om de auto te ontdoen van vuil omdat een vieze auto er gewoonweg niet uit ziet. Vuil kan de auto ook beschadigen. Het vuil kan organisch materiaal bevatten dat in kleine mate een chemische reactie kan hebben op de lak en het dus kan beschadigen. Daarom is het van belang de auto goed schoon te houden.

 

3. Vliegende kiezeltjes

Bij het rijden ontkom je er niet aan allerlei soorten steentjes en kiezeltjes los te rijden van de weg. Vliegende kiezeltjes kunnen kleine krasjes en deukjes veroorzaken in de lak. Er zijn gelukkig goedkope en effectieve producten die er voor zorgen dat deze weer mooi gepolijst wordt.

 

4. Insecten

Insecten zijn een vervelend seizoensprobleem. De ingewanden van de insecten bevatten slijm dat op de lak terecht komt. Door wind en zon droogt dit op. Deze slijm bevat zuren die op lange termijn schade kunnen veroorzaken aan de lak van de auto. Het is daarom belangrijk om gedurende het insectenseizoen de auto regelmatig te wassen.

 

5. Strooizout

Het zout dat gestrooid wordt bij vorst is heel slecht voor de autolak. Het veroorzaakt roest op de lak. Sterker nog het is vrij agressief, als de autolak eenmaal begint met roesten is het bijna onmogelijk het nog te stoppen.

 

6. Slecht wassen met de hand

Bijvoorbeeld het gebruik van een enkele emmer bij het schoonmaken. Ongeacht hoe schoon het water is, is het van belang dat je regelmatig het water ververst. Ook het gebruik van sponzen met een ruwe kant is funest voor de lak. Daarmee haal je de beschermde lak van de auto. En tot slot de juiste zeep. De verkeerde zeep kan schade aanrichten aan de beschermlaag van de lak. De beste oplossing is gewoon even langs Carwash Volendam, achter schoonmaakbedrijf Succes in de Dieselstraat.

Comments are closed.