De 5 meest voorkomende gevaren tijdens de herfst

De herfst is al een tijdje officieel begonnen en dat is jou vast niet ontgaan: het is eerder donker en het weer is wisselvallig. Deze veranderingen merk je meestal ook direct in het verkeer. Automobilisten moeten wennen aan de nieuwe weersomstandigheden. Dit brengt een aantal gevaren met zich mee. De herfst kan een gevaarlijk seizoen zijn, met relatief meer verkeersongevallen dan in de zomermaanden. Wij delen de 5 meest voorkomende gevaren tijdens de herfst, zodat jij deze kunt herkennen en proberen te vermijden. 

1. Laagstaande zon

Doordat de zon in deze periode van het jaar laag staat, kan de zon bij zonsopkomst en -ondergang in je gezicht schijnen. Om te voorkomen dat je niks kunt zien, is het belangrijk om een zonnebril in de auto te hebben. Tip: draag een zonnebril met polariserende glazen. Met zo’n zonnebril zul je geen verkeerslicht, bord of fietser over het hoofd zien.

2. Vieze autoruiten

Regenwater op de weg na een stevige regenbui zal tegen de auto opspatten. Het vuil dat hierin meekomt, maakt de autoruiten vies. Vieze autoruiten belemmeren jouw zicht. Vieze autoruiten in combinatie met een laagstaande zon, kunnen dit probleem nog eens extra verergeren. Zorg er daarom voor dat je de voor- en achterruiten regelmatig schoonmaakt. Vul ook het ruitensproeier reservoir in hetzelfde tempo bij zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

3. Aquaplaning

Voorkom aquaplaning door je snelheid aan te passen. Bij veel water op de weg, kan het voorkomen dat de banden het water niet snel genoeg kunnen afvoeren. De banden verliezen dan hun grip. Tevens speelt de profieldiepte van de banden hier ook een grote rol in. 2 millimeter is te weinig, 3 millimeter kan nog nèt. Controleer voor je eigen veiligheid en dat van je medeweggebruikers regelmatig de profieldiepte van de banden.

4. Auto’s zonder licht

In de meeste nieuwe auto’s kun je instellen dat de autolampen automatisch aangaan als je gaat rijden of in een donkere omgeving rijdt. Bij andere auto’s dien je de lampen handmatig aan/uit te zetten. Nu de zon laat opkomt en vroeg weer ondergaat, vergeten automobilisten weleens om op tijd hun lampen aan te doen. Je kunt andere automobilisten op hun verlichting wijzen, door kort te seinen. Zorg er ook voor dat jouw verlichting goed functioneert en de units schoon zijn. Vieze lampenunits kunnen jouw zicht en de zichtbaarheid ook belemmeren.

5. Gestreste weggebruikers

Een van de redenen dat er in de herfstperiode meer file staat, is omdat veel weggebruikers meer gespannen achter het stuur zitten. De combinatie van donker en slechte weersomstandigheden zorgt ervoor dat men langzamer rijdt dan normaal of eerder (en harder) remt. Probeer hier niet tegenin te gaan door te bumperkleven of juist hard te rijden. Pas je rijstijl aan op jouw (twijfelende) voorligger en hou voldoende afstand.

Comments are closed.