Controleer en vervang jouw ruitenwissers in 8 stappen

We hebben nog van enkele zonnige dagen mogen genieten, maar nu is de herfst echt begonnen en de regen ook. Dit betekent dat de ruitenwissers hun werk weer mogen doen. 

Maken jouw ruitenwissers geluid of trekken ze strepen? Dan is het waarschijnlijk tijd om de wisserbladen te vervangen. In sommige gevallen kan schoonmaken ook helpen. Beide oplossingen kun je zelf uitvoeren in 8 eenvoudige stappen!

Stap 1:

Controleer de conditie van jouw ruitenwissers wanneer deze overdreven veel geluid maken of strepen achterlaten.

Stap 2:

Schakel de ruitenwissers en de auto uit.

Stap 3:

Til de metalen arm waar de wisserbladen aan bevestigd zitten omhoog.

Stap 4:

Je kunt nu controleren of de ruitenwisserbladen vies of versleten zijn. Vieze ruitenwisserbladen kunnen namelijk ook strepen trekken, maar hoeven daarom niet per se vervangen te worden. Een schoonmaakdoekje langs de wisserbladen halen, kan het probleem al verhelpen.

Stap 5:

Vlakbij de ruitenwissers zit de paravaan van de auto. Dit is de waterafvoer onder de motorkap. Deze kun je ook gelijk even controleren. Het opgehoopte vuil kan hier schade aan de ruitenwissermotor veroorzaken.

Stap 6:

Zijn de ruitenwisserbladen echt versleten, dan zijn ze toe aan vervanging. Dit kun je zelf doen door nieuwe ruitenwissers te kopen en deze zelf te plaatsen met de bijhorende gebruiksaanwijzing. Maar je kunt het natuurlijk ook bij een garage laten doen.

Stap 7:

Als je de ruitenwissers zelf vervangt, dien je eerst de oude wisserbladen te verwijderen. Doe dit erg voorzichtig. Het rubber zit namelijk vast aan een metalen arm waardoor er krassen en/of barsten in je autoruit kunnen komen. Heb je zogenaamde ‘flatblades’, ruitenwissers die niet aan een metalen arm bevestigd zitten? Dan hoef je hier geen rekening mee te houden.

Stap 8:

Je zal zien dat het ruitenwisserblad met een klein clipje bevestigd zit aan de ruitenwisserarm. Til de ruitenwisser van de ruit af en druk het clipje in. Zo kun je het wisserblad naar beneden schuiven om deze er vervolgens helemaal af te halen.

Monteer het nieuwe wisserblad nu in omgekeerde volgorde op de wisserarm. Je schuift het blad omhoog tot deze vastklikt in de houder. Nu kun je de arm weer rustig terugplaatsen op je voorruit.

LET OP: niet iedere ruitenwisser is geschikt voor elke ruitenwisserarm. Je dient dus vooraf goed te kijken naar welk type jij nodig hebt voordat je nieuwe koopt. Als je twijfelt, kun je altijd nog naar een garage rijden voor advies.

TIP: Deze stappen kun je ook doorlopen als je jouw achterruitenwisser wil vervangen.

Comments are closed.