Binnenkort op wintersport? In deze landen zijn winterbanden verplicht

Ga jij binnenkort op wintersport? In sommige landen zijn winterbanden en sneeuwkettingen verplicht. Lees snel of dit ook voor jouw vakantieland geldt!

Duitsland

In Duitsland is het verplicht om in winterse omstandigheden winterbanden te hebben. De auto dient te beschikken over een winteruitrusting. Sneeuwkettingen zijn pas bij bepaalde (heftige) weersomstandigheden verplicht.

Oostenrijk

In Oostenrijk geldt de regel: tussen 1 november en 15 april met winterbanden rijden tijdens winterse omstandigheden. Tevens kan het buiten deze periode op bergwegen alsnog verplicht zijn. Mocht je bij een ongeval betrokken zijn, kun je mede aansprakelijk gesteld worden wanneer blijkt dat je geen winterbanden gebruikte. Dit geldt ook in Duitsland.

Sneeuwkettingen mag je enkel gebruiken wanneer dit noodzakelijk is, of als je geen winterbanden hebt. Je mag echter het wegdek niet beschadigen. Op sommige plekken zijn sneeuwkettingen daarom ook verboden. Let er goed op dat je de sneeuwkettingen direct van de banden afhaalt wanneer het niet meer nodig is. Aan de hand van een speciaal verkeersbord kun je zien wanneer de sneeuwkettingen wél verplicht zijn.

Zwitserland

In Zwitserland is er geen wettelijke regelgeving met betrekking tot winterbanden. Echter wordt het wel aanbevolen. De sneeuwkettingen zijn alleen verplicht als het echt noodzakelijk is. Dit wordt soms verplicht middels een verkeersbord. In de volgende drie tunnels mogen de kettingen niet gebruikt worden: de Selisberg-, de St. Gotthard- en de San Bernardinotunnel.

Frankrijk

In Frankrijk dienen de banden altijd geschikt te zijn voor de wegomstandigheden. Winterbanden worden verplicht wanneer er een verkeersbord staat. Sneeuwkettingen zijn pas toegestaan als er sneeuw ligt op de weg. Ook dit wordt aangegeven met een verkeersbord.

Italië

In Italië wordt er met verkeersborden op bergwegen aangegeven als winterbanden en sneeuwkettingen verplicht zijn.

Van 15 oktober tot 15 april is het in de Aostavallei wel verplicht om met beide te rijden. Dit geldt op de Brennerautosnelweg tussen Brenner en Affi en in de stad Bozen tussen 15 november tot en met 15 april. In Zuid-Tirol is het bij winterse omstandigheden het hele jaar door verplicht om met winterbanden te rijden en sneeuwkettingen bij je te hebben.

Finland

In Finland zijn winterbanden van 1 december tot 1 maart verplicht. Sneeuwkettingen worden toegestaan als er veel snel en ijs ligt op de wegen.

Kroatië

Enkel bij winterse omstandigheden zijn winterbanden in Kroatië verplicht. Sneeuwkettingen zijn verplicht bij ijzel of 5 cm sneeuw. Daarom is het ook verplicht om de kettingen in de auto te hebben.

Noorwegen

Als de weersomstandigheden erom vragen zijn winterbanden, sneeuwketting en/of spijkerbanden verplicht. De laatste twee gebruik je echter alleen als het noodzakelijk is.

Zweden

Tussen 1 december en 1 april is het in Zweden verplicht om winterbanden te gebruiken als de weersomstandigheden daarom vragen. Hetzelfde geldt voor sneeuwkettingen. Spijkerbanden mogen enkel tussen 1 oktober en 15 april.

Als de weersomstandigheden daarom vragen, moet de auto tussen 1 december en 1 april op winterbanden rijden. Sneeuwkettingen mogen gebruikt worden als de weersomstandigheden hierom vragen. Spijkerbanden zijn toegestaan van 1 oktober t/m 15 april.

Ook belangrijk om te weten:

– De winterbanden dienen een sneeuwvloksymbool te hebben. All seasonbanden voorzien van dit logo, zijn ook geschikt. De M+S aanduiding is niet altijd meer voldoende;

– Met sneeuwketting is het beter om niet harder dan 50km per uur te rijden;

– Winterbanden zijn alleen effectief wanneer deze een profiel hebben van minimaal 4mm. Wanneer winterbanden verplicht zijn, kun je een boete krijgen als deze geen profiel hebben van minimaal 4mm.

Wil je je nog beter voorbereiden op de wintersport? Lees dan ook onze blog over een goede voorbereiding.

 

Comments are closed.