Jouw auto vakantieklaar? Controleer het oliepeil

De herfstvakantie is begonnen. Gaan jullie er deze vakantie met de auto op uit? Controleer dan vooraf even het oliepeil! De olie in je motor is goed voor meerdere belangrijke functies. Daarom is het goed om het peil elke maand te controleren én voordat je erop uit gaat.

Waarom is de olie zo belangrijk?

De olie in je motor functioneert als smeermiddel voor de draaiende delen en als koel- en reinigingsmiddel. Om deze reden geldt er een verversingstermijn voor de motorolie en het bijbehorende filter. Als je steeds bij meer dan één op de duizend kilometer de olie moet bijvullen, kan dit wijzen op lekkages of slijtage. De olie wordt namelijk op zijn plek gehouden door diverse pakkingen die na verloop van tijd kunnen lekken.

Zelf jouw oliepeil controleren kun je in slechts 5 simpele stappen doen:

Stap 1

Parkeer je auto zoveel mogelijk waterpas als je het oliepeil gaat controleren. Om jezelf niet te branden, dient de motor minstens 5 minuten uit te zijn.

Stap 2

Open de motorkap, zet de motorkap op de standaard.

Stap 3

Ga op zoek naar de peilstok en maak deze schoon met een oude theedoek. Mocht je niet weten waar je de peilstok kunt vinden, kun je dit terugvinden in het instructieboekje van jouw auto.

Stap 4

Steek de peilstok terug in de motor en haal deze er weer uit. Je kunt nu het oliepeil aflezen. Het oliepeil is voldoende als het olieniveau tussen het minimale- en maximale peil is. Is het olieniveau onder het minimale peil? Vul de olie dan bij via de olievuldop.

Stap 5

Plaats de peilstok weer terug en sluit de motorkap af.

Extra tip:

Wij adviseren om altijd een liter reserve olie in je auto te hebben liggen. Het is dan wel belangrijk dat dit dezelfde olie is als het type dat al in de motor zit. In het instructieboekje van jouw auto kun je terugvinden welke olie je nodig hebt.

 

Comments are closed.