5 tips voor een werkende airco

Nu de lente is begonnen, hopen we natuurlijk op warmere temperaturen. Het is echter wel handig dat de airco van jouw auto werkt als het warm is. Hoe zorg je ervoor dat de airco goed blijft functioneren?

Wij delen 5 tips:

Tip #1: Laat de airco elk jaar nakijken

Meer onderhoud aan je airco dan elk jaar een check en om het jaar even bij laten vullen, is in principe niet vaker nodig dan eens in de 5 jaar. Met regelmatig onderhoud, zoals een check en bijvullen, voorkom je dat de airco stuk gaat.

Tip #2: Laat regelmatig de interieur-/pollenfilters vervangen

Dit kun je bijvoorbeeld laten doen tijdens een grote beurt aan je auto.

Tip #3: Laat de airco niet drooglopen

Het koudemiddel van de airco dient regelmatig aangevuld te worden. Als je de airco laat drooglopen, gaat deze stuk. Tevens heeft een slecht werkende airco een negatief effect op het brandstofverbruik van de auto.

Tip #4: Kies voor een jaarlijkse servicebeurt

Meestal wordt er rond de zomer geadverteerd voor een aircoservicebeurt. Je kunt dan voor een bedrag van €80 en €100,- de airco laten nakijken en bijvullen. Dit is goedkoper dan wanneer je te lang wacht, de airco kapotgaat en deze gerepareerd moet worden. Er bestaat ook enkel een aircocheck. Deze is goedkoper dan een servicebeurt en soms zelfs gratis. Tijdens de check wordt de airco alleen nagekeken – niet bijgevuld.

Tip #5: Gebruik de airco het hele jaar door

Wanneer je de airco ook af en toe in de winter aanzet, hou je het systeem “fit”. De circulatie van het koelmiddel werkt namelijk als een soort smering voor de compressor. Dit voorkomt lekkages.

Comments are closed.