4 tips om veilig te rijden met gladheid en sneeuw

Als we het weerbericht moeten geloven is er echt winterweer op komst in Nederland, er is kans op vorst en sneeuw! Het rijden op gladde wegen of op sneeuw kan behoorlijk verraderlijk zijn. Om zo veilig mogelijk over gladde wegen en sneeuw te rijden, delen wij een aantal tips!

Tip #1. Verwijder al het sneeuw van je auto

Het sneeuwvrij maken van je auto is de eerste stap om veilig de weg op te gaan. Verwijder voor vertrek zoveel mogelijk sneeuw van de auto, dit kun je doen met een zachte borstel. Wanneer er tijdens het rijden sneeuw op het dak van de auto ligt kan dit gaan schuiven en over je ruit heen glijden wat er voor zorgt dat je even geen zicht hebt op de weg. Ook kan de sneeuw van het dak afwaaien en de achterliggers belemmeren in hun zicht.

Tip #2. Rijdt langzamer

De meest belangrijke tip voor het autorijden op gladheid of sneeuw is om langzamer te rijden! Probeer zo min mogelijk onverwachte en snelle stuur- of rem bewegingen te maken, dit verhoogt namelijk de kans op slippen.

Moet je toch onverwachts flink remmen? Trap dan eerst je koppeling in, laat dan rustig het gas los en begin dan met remmen. Let op dat je niet ‘pompend’ remt maar dat je de druk op de rem constant hoog houdt. Hiermee voorkom je dat de auto gaat slippen en spinnen op het gladde wegdek.

Tip #3. Houdt afstand op je voorgangers

Probeer zoveel mogelijk afstand te houden tussen jou en de auto’s die voor je rijden. De extra ruimte die je zo creëert tussen jou en je voorganger zorgt ervoor dat je extra tijd hebt om te reageren op onverwachte gebeurtenissen. Wanneer een auto onverwachts snel moet remmen kan de auto gaan slippen. Door voldoende afstand te houden heb je zelf ook nog voldoende tijd om te remmen zonder dat dit gevaarlijke situaties oplevert.

Het remmen op een glad wegdek vereist een net iets andere techniek dan wanneer je normaal remt. Begin eerder met remmen wanneer je een bocht benaderd. Als de auto begin te glijden tijdens het remmen, laat dan de rem gelijk los! Begin daarna opnieuw te remmen, maar doe dit langzamer.

Het kan soms ook verstandig zijn om bij en in bochten helemaal niet te remmen. Laat het gas ver voor de bocht los om vaart te verminderen. Wanneer je de bocht voorbij bent geef je pas weer gas bij. Heb je het idee dat je de bocht niet goed hebt ingeschat? Blijf dan vooral rustig en gooi niet ineens je stuur om, hiermee heb je namelijk een grotere kans op slippen.

Tip #4. Ga oefenen!

Veilig blijven rijden op een glad wegdek leer je vooral door dit gewoon te doen. Een mogelijkheid om het rijden op glad wegdek te oefenen is door een slipcursus te doen! Heb je niet de mogelijkheid om een slipcursus te volgen? Ga dan opzoek naar een groot en leeg parkeerterrein waar je kunt werken aan je rijtechnieken op een glad wegdek.

Comments are closed.