4 tips om veilig te blijven rijden tijdens de herfst

De herfst is weer begonnen. De herfst staat bekend om het wisselvallige weer. Hevige regen buien, stormen met zware windstoten en laaghangende zon zijn een aantal weersomstandigheden die je kan tegenkomen in de herfst en die de veiligheid in het verkeer verminderen. In dit blog delen wij een aantal tips om veilig te blijven rijden tijdens de herfst:

Tip #1. Zorg voor een beter zicht

Een laaghangende zon maakt het vuil op je ramen goed zichtbaar. Zorg ervoor dat de ramen goed schoon zijn zodat je altijd goed zicht hebt in de auto. Het schoonmaken van de binnen- en buitenkant van de ramen verbeterd niet alleen het zicht maar verlaagt ook de kans op condens.

Ook is het handig om altijd een zonnebril in de auto te hebben liggen. Het dragen van een zonnebril kan in de herfst of winter een groter belang hebben dan tijdens de zomer. De laaghangende zon verslechtert het zicht. In de herfst en winter staat de zon lager dan in de zomer waardoor deze vaak voor een vermindering van het zicht zorgt.

Tip #2. Zorg voor zichtbaarheid

Naast het schoonmaken van de autoruiten is het ook belangrijk om de lampen van de regelmatig auto schoon te maken. De komende maanden wordt het steeds later licht en wordt het eerder donker. Ook is het ‘s ochtends en ‘s avonds vaker mistig dan tijdens de zomermaanden. Zorg ervoor dat al het vuil en troebel van je lampen weg zijn.

Test ook regelmatig je lampen, soms lijkt het alsof deze goed werken maar zijn ze toch niet fel genoeg. Zorg er hierbij ook voor dat je koplampen op de juiste manier zijn afgesteld zodat je geen andere automobilisten verblind met je lampen. Overdag met verlichting aan rijden zorgt tijdens de herfst en vooral de winter voor extra zichtbaarheid. Lees hier hoe je jouw auto verlichting in 2 stappen kunt controleren.

Tip #3. Vervang je ruitenwissers regelmatig

Bij ruitenwissers die voor een lange tijd gebruikt worden wordt het rubber harder. Hierdoor neemt de werking af. Het rubber gaat slijten en dit laat strepen of een waas achter op het raam. De ruitenwissers werken niet meer goed en verminderen het zicht. Wanneer jouw ruitenwissers een streep of waas achterlaten, een schurend geluid maken of zelfs losraken is het hoog tijd om de ruitenwissers te vervangen.

Een handige tip om zo lang mogelijk je ruitenwissers te kunnen gebruiken is om tijdens vorst, ijzel of sneeuwval de ruitenwissers omhoog te laten staan. Dit zal voorkomen dat de ruitenwissers vastvriezen aan de voorruit en zullen beschadigen. Ook kan het helpen om je voorruit regelmatig te ontvetten en om de ruitenwissers regelmatig schoon te maken.

Tip #4. Controleer regelmatig je autobanden

De herfst zorgt voor vochtige wegen en een wegdek die vol ligt met bladeren en takken. Beide zorgen voor een verlenging van de remweg en voor het sneller verliezen van de grip. Zorg er daarom voor dat je genoeg afstand houdt tussen jou en je voorganger. De minimale afstand zou 2 seconden moeten zijn. Kijk wanneer je voorganger langs een verkeersbord rijdt en tel hoe lang jij erover doet om langs dit verkeersbord te rijden.

Om het verliezen van de grip te verminderen is het belangrijk dat de banden een juiste spanning en profieldiepte hebben. Een te lage spanning van je banden verhoogt het risico op een klapband. Voor de hoogte van de ideale bandenspanning van jouw auto kan je op de sticker kijken aan de binnenkant van je portier of je tankklep. Te weinig profieldiepte kan voor gevaarlijke situaties zorgen bij een zware regenbui. Een te laag bandenprofiel kan zorgen voor een APK afkeur en eventueel voor een boete.

Wanneer de bandenspanning en de profieldiepte op orde zijn zul je merken dat de rijcomfort flink verbeterd. Ook verbruikt je auto hierdoor minder brandstof.

Na het volgen van deze tips rij jij deze herfst een stuk veiliger!

Comments are closed.