4 tips om met warme temperaturen auto te rijden zonder problemen

Warme temperaturen kunnen voor problemen zorgen tijdens het autorijden. Bijvoorbeeld een oververhitte motor. Weet jij wat je dan moet doen? Wij delen 4 tips hoe je zoveel mogelijk zonder problemen kunt blijven rijden met warme temperaturen.

Tip #1. Hou de temperatuur meter in de gaten

Met warme temperaturen kan het zijn dat je motor overhit raakt. Hou daarom de temperatuurmeter goed in de gaten. Zie je dat de motor steeds warmer wordt? Schakel dan terug en draai meer toeren. Zet vervolgens de airco uit en doe de warme kachel en blower aan, ook al is dit misschien wel het laatste dat je wilt. De motor kan op deze manier zijn overtollige warmte kwijt. Zie je op de temperatuurmeter dat de motor nog steeds warm wordt? Dan kun je de auto beter even langs de kant zetten om de motor af te laten koelen.

Tip #2. Zorg dat de remmen gangbaar zijn

Met name bij auto’s met remschijven achter, kunnen de achterremmen door uren rijden en rijden met een zware belading oververhit raken. Hierdoor gaan ze vastzitten. Het is daarom handig om deze voor vertrek te laten checken en gangbaar te maken.

Tip #3. Controleer of jouw koelfan nog functioneert

In Nederland heb je er eigenlijk geen last van als de koelfan kapot is. Echter zul je dit wel merken wanneer de auto zwaar beladen is of als je in lange files terechtkomt. Of de koelfan nog functioneert, kun je zelf controleren. Laat de motor een kwartier draaien wanneer de auto net een kwartier gereden heeft. Je kunt dan horen dat de koelfan inslaat voordat de motor warm wordt. Je moet dan de motortemperatuur zien dalen.

Tip #4. Probeer je auto zo koel mogelijk te houden

Wanneer de temperatuur buiten hoog is, is het lastig om de auto koel te houden. Je doet er goed aan om de auto in de schaduw te parkeren indien mogelijk. Een zonnescherm kan ook heel effectief zijn. Laat de warmte ook voordat je wegrijdt uit de auto ontsnappen door alle ramen te openen.

Nog meer tips die gerelateerd zijn aan het rijden in de zomer? Lees onze blog over rijden door de bergen.

Comments are closed.