3 tips om goed zichtbaar rond te rijden tijdens de wintertijd

Afgelopen weekend is de wintertijd weer in gegaan. De klok ging een uur achteruit. De wintertijd staat vooral bekend als een donkere periode. Het is daarom extra belangrijk om goed zichtbaar te zijn tijdens het rijden. In dit blog delen wij een drietal tips om zichtbaar rond te rijden tijdens de wintertijd.

Tip #1. Zorg ervoor dat je auto verlichting altijd goed functioneert

Je auto verlichting moet altijd goed functioneren. Wanneer dit niet het geval is, loop je het risico op een boete. Ook ben je bij niet goed functionerende auto verlichting niet goed zichtbaar voor je medeweggebruikers wat gevaarlijke situaties op de weg kan opleveren. Omdat je het niet altijd zelf door hebt wanneer je verlichting niet meer goed werkt is het belangrijk dit zelf regelmatig te controleren.

Hoe jij je auto verlichting kan controleren in twee stappen lees je hier >>.

Wanneer jij aangehouden wordt vanwege het rijden met defecte auto verlichting heb jij altijd de kans om dit op te lossen. De politie geeft je de mogelijkheid om ter plekke de defecte lamp te vervangen. Heb jij geen reservelampen in je auto liggen of lukt het jou niet om de lamp te vervangen zal dit je een boete kosten van 90 tot 140 euro terwijl een set reservelampjes ongeveer 15 euro kost. Zorg er dus altijd voor dat je reservelampen in je auto hebt liggen en weet hoe je de lampen van je auto vervangt. Bekijk in het instructieboekje van je auto welke maat lampen jij nodig hebt voor het aanschaffen van een set reservelampen.

Tip #2. Rij ook overdag met je auto verlichting aan

De herfst en de winterperiode is een donkere periode waar het zicht snel belemmerd kan worden door mist, hagel, regen of zelfs sneeuw. Er wordt verwacht dat bij een belemmering van het zicht door de vorige punten de dimlichten van je auto branden.

Het overdag rijden met de dimlichten aan bevordert de zichtbaarheid en de herkenbaarheid van weggebruikers wat de kans op ongevallen vermindert. Uit onderzoek van de ANWB blijkt het dat rijden met dimlichten aan in de herfst en winterperiode 30 doden en 500 ernstige verkeersgewonden bespaart.

Een nadeel aan het overdag rijden met de lampen aan is dat het brandstofverbruik hoger is dan wanneer de lampen niet branden. Om het brandstofverbruik te verminderen zou je gebruik kunnen maken van energiezuinige lampen.

Tip #3. Zorg voor een goede afstelling van je lampen

Een van de grootste ergernissen onder weggebruikers is de felle verlichting van andere auto’s. De voornaamste reden van verblinding door koplampen van andere auto’s komt door een verkeerde afstelling van de lampen.

Je koplampen staan goed afgesteld als deze naar voren schijnen. De lampen mogen niet naar links of rechts afwijken. Om de andere weggebruikers niet te verblinden is het zeer belangrijk dat de lampen naar beneden schijnen! Hierdoor schijnen ze niet recht in de spiegels van je voorganger. De meeste auto’s geven de mogelijkheid om zelf de hoogte van de lampen af te stellen.

Het afstellen van de koplampen is een secuur klusje. De meeste koplampen zijn afgesteld aan de hand van schroefjes. Wanneer je geen tijd of zin hebt om dit zelf te doen zou je dit bij een garage kunnen laten doen. Goed afgestelde koplampen zijn een voorwaarde voor een APK goedkeuring.  Als de koplampen niet goed afgesteld staan tijdens de APK keuring zal de garage de lampen voor je afstellen.

 

Comments are closed.