3 tips om veilig te rijden tijdens de wintertijd

Het afgelopen weekend ging de wintertijd in. De klok ging weer een uur achteruit, waardoor het nu ’s avonds eerder donker is. De wintertijd bestaat voornamelijk uit donkere dagen en wisselvallig weer. Het is daarom zeer belangrijk om goed zichtbaar te zijn en veilig te rijden. Wij delen drie tips om veilig te rijden tijdens de wintertijd.

Tip #1. Zorg voor goed functionerende autoverlichting

Controleer de verlichting van jouw auto regelmatig. Dit dient altijd goed te functioneren. Het is niet alleen levensgevaarlijk om met slecht functionerende autoverlichting rond te tijden, je kunt er ook een boete voor krijgen. Slechte autoverlichting zorgt ervoor dat andere weggebruikers jou niet goed zien. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren. Bij daglicht zul je waarschijnlijk niet snel doorhebben wanneer jouw verlichting niet goed werkt. Het is daarom belangrijk om dit regelmatig te controleren, zodat je niet voor verrassingen staat als je ’s avonds de weg op wilt.

Je kunt jouw autoverlichting in twee stappen controleren, lees meer >>.

Mocht je wegens een slechte autoverlichting aangehouden worden, krijg je ter plekke de kans om de defecte lamp te vervangen. Als je geen reservelamp in de auto hebt liggen, zal je een boete krijgen van 90 tot 140 euro. Dit is erg zonde, want een set reservelampjes kost ongeveer 15 euro. Bekijk in het instructieboekje van je auto welke maat lampen jij nodig hebt voor het aanschaffen van een set reservelampen.

Tip #2. Zet overdag ook de autoverlichting aan

De herfst- en de winterperiode is een donkere periode waar het zicht snel belemmerd kan worden door weersomstandigheden. Denk aan: mist, hagel, regen of zelfs sneeuw. Wanneer deze punten zich voordoen, wordt er verwacht dat je jezelf beter zichtbaar maakt voor andere weggebruikers, door de dimlichten aan te zetten. Ook in daglicht.

Uit onderzoek van de ANWB blijkt het dat rijden met dimlichten aan in de herfst en winterperiode 30 doden en 500 ernstige verkeersgewonden bespaart.

Tip #3. Een juiste afstelling van de lampen is belangrijk

Felle verlichting is een van de grootste ergernissen onder weggebruikers. Andere auto’s kunnen hier namelijk door verblind worden. Een verkeerde afstelling van de lampen zorgt voor deze verblinding. Als deze wel goed afgesteld zijn, schijnen ze naar voren/beneden. Geen afwijking naar links of naar rechts, de lampen kunnen dan in de spiegels van de voorganger schijnen.

Je kunt de koplampen zelf afstellen, echter is dit wel een precies klusje. Heb je hier geen geduld voor, dan kun je dit beter bij een garage laten doen. Een stel goed afgestelde koplampen horen bij de APK goedkeuring.

 

Comments are closed.