10 stappen voor een schoon motorcompartiment

Dat we de buitenkant van de auto wassen, is eigenlijk vanzelfsprekend. Maar er zijn meer delen van de auto die af en toe een schoonmaakbeurt nodig hebben, zoals het motorcompartiment. Met een beetje beleid kun je dit prima zelf doen. Wij delen de stappen hoe jij het motorcompartiment kan reinigen.

Stap #1. Verwijder los vuil

Er kan los vuil onder de motorkap zitten, zoals bladeren. Dit dien je eerst te verwijderen, voordat je aan de slag gaat met schoonmaken.

Stap #2. Neem de nodige voorzorgsmaatregelen

Dek elektrische componenten en een open luchtfilter etc. af met folie, tape of plastic. Denk bijvoorbeeld aan de dynamo, bobine en de verdeler. Voor ecu’s (electric control units) is het bij een grondige reiniging beter om deze voorzichtig uit de motorruimte te halen.

Stap #3. Zorg ervoor dat de chemische middelen op de juiste plek terechtkomen

Om de motorreiniging te laten slagen is het belangrijk dat de chemische middelen op de juiste plek terechtkomen, zodat zij hun werk kunnen doen. Daarom kun je vloeibare reinigers beter niet uit een pompfles gebruiken, maar verstuiven met behulp van een schuimlans, een zuigbekerpistool of een Tornadorpistool.

Stap #4. Laat de middelen even inwerken

Het reinigingsmiddel hoeft niet in te drogen, maar moet wel even inwerken voor het beste resultaat. Zo’n vijf a tien minuten is genoeg.

Stap #5. Verwijder het vuil

Wanneer het reinigingsmiddel is ingewerkt, kun je het vuil met een niet te zachte borstel en kwast losmaken. Besteed hierbij ook aandacht aan de minder toegankelijke hoeken.

Stap #6. Spoel het motorblok schoon

Als al het vuil weg is, kun je het motorblok schoonspoelen met een harde waterstraal. Richt niet op de elektrische onderdelen zoals de dynamo, kabels en verdeler. De hoge druk kan slecht zijn voor deze onderdelen. Je kunt deze beter op een veilige afstand en met een gelijkmatige waterstraal schoonspoelen.

Stap #7. Verwijder hardnekkig vuil

Na het schoonspoelen kun je goed zien waar het vuil nog zit. Hardnekkig vuil kun je met de reiniger en een hardere borstel schoon schrobben.

Stap #8. Laat de motorruimte drogen

Zet de auto in de schaduw neer en laat de motorruimte drogen. Als je wil dat de ruimte sneller droogt, kun je ook perslucht en een blaaspistool gebruiken.

Stap #9. Reinig de remvloeistofhouder

Na het drogen kun je de vergeelde en vervuilde remvloeistofhouder reinigen met schuurmiddel en een oude tandenborstel.

Stap #10. Conserveer de motorruimte

Je kunt de oppervlakken nu conserveren met een motorspray of met wapenolie: Ballistol. Dit zorgt voor het meest optimale resultaat. Deze wapenolie conserveert metalen en gelakte oppervlakken, brengt geen schade aan en verwijdert vocht. Spuit de wapenolie in en wrijf het uit met een zachte wollen doek.

Weer zo schoon als nieuw

Of toch niet? Je kunt niet bij alle onderdelen van de motorruimte komen, zoals bijvoorbeeld de carburateur. Dit soort onderdelen kunnen alleen met demontage en stralen volledig gereinigd worden. Het motorblok zal dus nooit 100% schoon zijn, maar met deze 10 stappen ben je al een heel eind op weg! Een volledige reiniging kun je het beste bij een professional laten doen.

Comments are closed.